• Voor iedereen
  • Mentaal & fysiek gezond
  • Hoge kwaliteit
  • Met elkaar, voor elkaar
Welkom » Verhalen » De wortels van een nieuw tijdperk

De wortels van een nieuw tijdperk

Al jaren is er een probleem van armoede, onderdrukking, onzekerheid en criminaliteit. Zo ook in een wijk in New York City, The Bronx. Toch heeft de bevolking zijn weg in het donker gevonden. Weet je nog?

Nu ook te luisteren!

The Bronx brandt

Ik neem je mee naar de jaren 60. Jaren waarin disco niet alleen je vrije tijd is, maar gewoon je sociale leven. Je werkt om ‘s avonds weer in die club te staan waar iedereen heen gaat. CEO’s, topsporters, artiesten… Iedereen met reputatie vind je daar. Maar deze tijd is niet voor iedereen zo feestelijk. Later in de jaren 60 lijdt de South Bronx onder extreme armoede. Werkloosheid, bezuinigingen en criminaliteit zorgt voor veel problemen. Problemen waar jij en ik liever uit willen. De straten worden geregeerd door gangs en de overheid werkt niet mee. Sterker nog, de politie maakt het ons alleen maar moeilijker. Drugs, geweld, “The Bronx brandt”.

Geluk zit onder je voeten

Geen geld om naar disco’s te gaan, geen weg om je los te maken van de ellende waar je in zit. Dit is het geval in de South Bronx. Je leeft op straat in gezelschap van je broeders. Je verkoopt drugs om toch wat centen op zak te hebben. En je laat merken dat jullie de baas zijn. Graffiti tags op elke hoek, jullie stempel op jullie gebied. Maar zoals eerder het geval was heeft dit oorlogsgebied niet alleen littekens op de muren en op de huid van inwoners. Deze grond is ook vruchtbaar voor creativiteit, vruchtbaar voor hoop. Want als een paar ware kunstenaars besluiten hun verleden te claimen gebeurt er iets fascinerends. Het geluid verspreidt zich dat er vanavond een Block Party wordt gehouden. Een feest op de hoek van de straat waar heel de buurt heen komt. Net zoals de kunstenaar die zijn muziek disks meeneemt om het dak eraf te blazen. Net zoals de rijmer die de energie hooghoudt. Net zoals je buur wijffie die tussen de menigte haar heupen heen en weer swingt. Weg van de ellende en even verlost van de realiteit.

Een onvergetelijke geboorte

11 augustus 1973, een Block Party brengt de buurt weer samen. Het is 21.00 in de avond en de eerste gasten lopen binnen. De meiden voor $0.25 en de boys voor $0.50. De kunstenaar van de muziek is blijkbaar een echte gentlemen. De “Rec Room” stroomt aardig vol op 1520 Sedgwick Ave. Toch is er iets bijzonders aan deze Block Party. De man achter de draaitafel is namelijk een Jamaicaan. Een DJ uit Jamaica waarvan er maar één bestaat, Clive Campbell aka Kool Herc. Dat klopt, je staat in “A Dj Kool Herc Party”. Herc is naast Afrika Bambaataa en Grandmaster Flash een van de populaire dj’s uit The Bronx. En dat heeft een reden, want Herc is speciaal vanwege zijn muziekstijl. Hij wilt niet meer de discomuziek die je op de radio hoort. Kool Herc wilt zijn eigen muziekstijl. Muziek uit de Funk en Soul. En dat is niet het enige. Hij speelt namelijk alleen de instrumentale stukken van de Funk en Soul platen. Dit zorgt ervoor dat heel de ruimte waar je in staat begint te dansen zoals nooit tevoren. Vanaf dit moment verovert Herc de hele Bronx. Als hij draait moet je daarbij zijn.

Maar hij staat niet alleen aan de top. Hij heeft een crew. Een MC, Master of Ceremonie, die met de ene naar de andere rijm heel de ruimte ophypet. Rapper/MC Coke La Rock. BBoys en BGirls, de Breakers die de dansvloer domineren met hun Breaking/Breakdance moves. En Kool Herc zelf als DJ en Graffiti Artiest.

Een hoopje licht

Zoals je ziet is dit stukje geschiedenis iets bijzonders om naar terug te kijken. Door de financiële klappen is er een donkerte ontstaan. Een donkerte die uiteindelijk niet kon winnen van het licht. Creativiteit en hoop braken door, feesten kwamen terug en er ontstond een subcultuur. Een subcultuur waarvan alle elementen zijn samengebracht door Kool Herc. Een stroming van puurheid, positiviteit en creativiteit. Een verschijnsel wat we nu kennen als de HipHop Cultuur.

“Rap is something you do, HipHop is something you live.”

- KRS-One

Mede mogelijk gemaakt door

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.