• Voor iedereen
  • Mentaal & fysiek gezond
  • Hoge kwaliteit
  • Met elkaar, voor elkaar
Welkom » Verhalen » De passie die nooit weg gaat

De passie die nooit weg gaat

Inspiratie vond je vroeger niet op Youtube, daarvoor ging je op zoek naar de beste breakers in de buurt. Die vond je bij events en wedstrijden als Freestyle Session en Bboy of the Year. BBoy Flowdo (Musonda Alfonso Kaoma) haalt inspiratie  uit de diversiteit die je daar ziet, want iedereen heeft zijn eigen kenmerk. Zo staat Ken Swift van de Rock Steady Crew bekend om zijn dynamische flow, terwijl je Ivan van Style Elements herkent aan zijn explosieve power moves. En zie je iemand een flip doen en op exact hetzelfde punt landen, alsof hij niet bewogen heeft? Dan weet je gelijk dat het gaat om Kamel van de Boogie Brats. Breakin leer je dan wel door elkaar na te doen, maar om het eigen te maken moet je creatief zijn.
’’Je doet namelijk niet alleen maar moves, je laat je karakter zien.’’ zegt Flowdo.

Nu ook te luisteren!

Bboy beginning

Flowdo is twaalf wanneer hij voor het eerst in aanraking komt met break. Als jongen zit hij veel thuis, speelt games of kijkt TV. Het is dan ook de Playstation in het buurthuis die hem in eerste instantie verleidt om te gaan. Eenmaal aangekomen in het buurthuis  ontmoet hij jongens die zich bezighouden met andere dingen, zoals break. Flowdo laat de Playstation voor wat hij is en gaat helemaal op in de break lessen van Requin. Wanneer Requin de groep uitnodigt voor een battle in de Haagse Beemden gaat hij met veel enthousiasme mee. De eerste keer dat hij live break ziet, is ook gelijk zijn eerste battle.
Flowdo’s  tegenstanders bestaan uit jongens die al veel langer breaken, zoals Jonathan, de kampioen van de spin-offs.  Flowdo zelf kan op dat moment net met veel moeite op zijn hoofd staan en gaat  gigantisch af tegenover Jona, die de vloer aanveegt met de crew. Toch raakt Flowdo niet ontmoedigd. In tegenstelling, de nederlaag motiveert hem. Hij is vastbesloten de volgende keer net zo goed te zijn als Jona en schrijft zich gelijk in bij Grease om les te krijgen van Chung. Om een goede Bboy te worden moet hij nog veel leren.

What it takes to battle

Zelfverzekerdheid heb je nodig in een battle. Een goede breaker is daarom niet alleen gemotiveerd om te groeien, je moet ook een zekere mate van trots, ego en arrogantie bezitten. Door elkaar uit te dagen en jezelf tegenover anderen te bewijzen bouw je  tijdens het breaken aan je zelfvertrouwen. Hiphop is voor velen een uitlaatklep om iets negatiefs om te zetten in iets positiefs, omdat er in the Bronx, waar hiphop ontstaan is, veel armoede was. Maar in Afrika, waar Flowdo vandaan komt, associeert men breaken met gangsters en helemaal niet als iets positiefs. Gelukkig kiest Flowdo ervoor om zichzelf te laten zien zoals hij is, en dat zorgt voor veel herkenning van mensen om hem heen. Zo brengt hij inspiratie, moed en positiviteit in zijn omgeving en bewondert men breaken steeds meer.

HipHop is een lifestyle. Peace, love and having fun.

- Flowdo

Breaken doe je natuurlijk niet zonder muziek. In fact is het onderbreken van de muziek zelfs waar de term breakdance vandaan komt. Het moment dat je de break (de onderbreking van het ritme, vaak één maat) hoort, is het moment dat de Bboys hun move maken. DJ Kool Herc had deze techniek van DJ’en als geen ander onder de knie. Als het aan Flowdo ligt wordt zijn naam als grondlegger van de Hiphop dan ook niet vaak genoeg genoemd. Kool Herc draaide soul en funk platen uit de Bronx die we nog steeds luisteren, zoals ‘Apache’ van de Incredible Bongo Band  en James Brown’s ‘I Know You Got Soul’.

Bboys zochten in Kool Herc’s tijd hun podium zoals op de eerste foto. Het verschil tussen de twee foto’s laat Flowdo lachen.
‘’Dit is hoe we het vroeger ook deden.’’ zegt hij. ‘’Ik trainde op een grasveld in plaats van beton, maar of je nou karton, gras of tapijt voor je hebt maakt voor wat je doet niet uit.’’

Voordat je verder gaat | Volg jij Flowdo al?

Kansen zien en doorbre(a)ken

In 2011 zijn de Bredase Palm Parkies in volle gang. Flowdo komt net terug van training wanneer hij bij een van de stages ‘’Jump Around’’ van House of Pain hoort. De muziek tovert een glimlach op zijn gezicht en trekt hem naar het podium, tussen de dansende mensen door, helemaal tot aan de eerste rij. De ster van de show wil net zijn camera pakken om het publiek te filmen, en Flowdo ziet zijn kans. Met zijn headspin muts nog op zijn hoofd springt hij op de dichtstbijzijnde box. Er is geen beveiliging of personeel, maar wel een heleboel ruimte. Hij slingert zichzelf ondersteboven en zet de headspin in. Het publiek wijkt naar achter, Flowdo draait op de box en precies wanneer de muziek stopt eindigt hij in een freeze, alsof hij het zo gepland had. Het publiek ontploft. ‘’Applaus voor die jongen!’’ roept de artiest.
Flowdo deelt een high five uit en wurmt zich dan snel uit de menigte, terwijl de mensen hem nog na juichen.  Hij heeft nog geen idee dat dit spontane optreden het begin is van een grote carrière. 

 

Na de show zoekt de man die op het podium stond Flowdo op. Hij doet hem een voorstel: als je morgen mee komt naar mijn show in Tilburg kun je een hoop geld verdienen. Daar heeft Flowdo natuurlijk wel oren naar. De volgende ochtend komt hij dan ook netjes op tijd en in pak aan. De man overhandigt hem een smak geld  om te breaken tijdens het optreden en iemand vraagt Flowdo of eigenlijk wel weet wie die man is. De artiest  voor wie Flowdo heeft gedanst is namelijk niet zomaar een artiest. Het is de wereldberoemde saxofonist Hans Dulfer, vader van Candy Dulfer, die optreedt door het hele land. Flowdo’s spontane optreden is het begin van een tien jaar lange samenwerking met Hans, waar hij breakdancet terwijl Hans en de band spelen. Ze touren door heel Nederland en gaan zelfs internationaal in  Japan, een jongensdroom van Flowdo. Dat hij dit allemaal mee mag maken had hij een paar jaar eerder nooit durven dromen.

So you think you have a chance

In die tijd  was het programma So You Think You Can Dance razend populair en zag je steeds meer BBoys op TV. De BBoys die meededen aan SYTYCD kregen allerlei klussen en een hoop erkenning voor wat ze deden, zo veel dat ze bijna celebrities leken. Dat zag Flowdo ook wel voor zichzelf. Maar iets voor je zien brengt je er nog niet, hij moet ook moeilijke keuzes maken. Gaat hij de sportopleiding doen, of gaat hij zijn droom achterna om geld te verdienen met break?  Hij kiest voor het laatste, SYTYCD houdt binnenkort audities.  Hij kijkt de eerdere seizoenen en traint wekenlang keihard, hij is in topvorm, hij is er klaar voor. Na de auditie hoort hij het gelijk: hij is niet door.
Flowdo schrikt enorm, deze afwijzing had hij niet verwacht. Hij heeft zich toch keihard ingezet? De tegenslag maakt hem onzeker en even weet hij niet wat hij moet doen. Zal hij stoppen met break, moet hij doorzetten? Wat doe je als er obstakels op je weg naar succes komen?
Zo leert Flowdo een belangrijke les:  What doesn’t kill you makes you stronger. 
‘’Ik zie het zo.’’ zegt Flowdo. ‘’Het heeft alleen maar gezorgd dat ik iets anders ben gaan doen, nu dans ik voor een grote naam. Ik had kunnen stoppen, maar ik ben doorgegaan. Dat is het belangrijkste.’’

Ik ben doorgegaan. Dat is het belangrijkste.

- Flowdo

HipHop feeling

Het is deze positieve kijk op het leven die FLowdo op zijn leerlingen wil overbrengen. Niet alleen hijzelf is blij dat hij is blijven breaken, ook zijn omgeving is hem er dankbaar voor. Zo kreeg hij van een leerling een briefje met de tekst: Je bent de beste en je bent een superheld!  Zulke reacties raken hem diep, want als  donkere man krijgt hij  toch vaak te maken met vooroordelen. Dat zijn kids hem dan in zo’n licht zien ontroert hem enorm. Vooroordelen worden in de Hiphopcultuur sowieso zo veel mogelijk achterwege gelaten.  Tijdens de jamsessies verbroedert de muziek iedereen, of je uit Korea, Nederland of Afrika komt maakt niets uit. Die vereniging van mensen voelt warm aan en maakt de cultuur zo fijn , maar Hiphop kan ook rauw zijn. Met zoveel verschillende breakers, visies en attitudes botst het tijdens de battles ook wel eens. Er mag best wat uitdaagt worden, maar geweld is absoluut not done. Respect tijdens de battles is ontzettend belangrijk, voor zowel de deelnemers onderling als naar de jury toe. Breakers werken allemaal keihard om te bewijzen dat zij de beste zijn en willen dan ook beoordeeld worden door de beste. Zo brengen de rauwheid en hiërarchie ook wel een mooi randje mee: het maakt de cultuur heel eerlijk. Break  is een tweedeling van ontspannen omdat je altijd jezelf mag zijn en pushen omdat je de beste wil worden.

Wat is er na break?

Vroeger breakete Flowdo omdat hij het leuk vond, maar tegenwoordig zijn er voor breakers een heleboel serieuze kansen om professioneel aan de slag te gaan. Er is een hoop ontwikkeling, zoals crews die hun eigen theatershows krijgen en natuurlijk een plek voor break op de Olympische spelen. Genoeg doelen voor de jongere generatie Bboys en Bgirls om naartoe te werken. Flowdo is benieuwd hoe break er voor hen uit zal zien. Wat hij zelf wil doen na break durft hij nog niet te zeggen. Nu geeft hij naast zijn optredens vijf dagen in de week les, maar je lichaam houdt het niet voor eeuwig vol. Maar Flowdo is een entertainer in hart en nieren, dus entertainen zal altijd onderdeel van zijn leven blijven. ‘‘Misschien leer ik hierna wel DJ’en of een instrument spelen.’’ zegt hij.  ‘’ Of dansstijlen die ik nog niet heb geprobeerd. Er is zoveel wat je kunt doen, er zijn altijd nieuwe wegen.’’

Bang voor nieuwe uitdagingen is hij in elk geval niet. Succesvol worden na de afwijzing van SYTYCD heeft hem  het zelfvertrouwen gegeven dat wanneer hij iets echt wil, het hem zal lukken. Het is dankzij zijn passie voor break dat hij zijn leven kan inrichten zoals het is en dat hij iedere dag bezig kan zijn met wat hij het allerliefste doet. Alleen al het horen van nummers zoals ‘Theme of the Planets’ van Dexster Wansel en ‘7 Minutes if Fuck’ van Tyron and the whole Family boosten hem om het beste uit zichzelf te blijven halen. ‘’Ik denk dat als ik ergens echt voor ga, het me wel moet lukken.’’ zegt Flowdo.  Dat hoopt hij ook te zien in de kids die hij lesgeeft, en iedereen die aan de slag wil met break. ‘’Ga ervoor en geef nooit op.’’ zegt hij. ‘’Dat zou ik ze willen meegeven.’’

Ik denk dat als ik ergens echt voor ga, het me wel moet lukken.

- Flowdo

Mede mogelijk gemaakt door

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.